Heb ik een architect nodig?

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Een omgevingsvergunning?

In principe heb je voor alle bouwwerken een vergunning nodig. Maar wat zijn bouwwerken? Dat mag je ruim interpreteren: een nieuwe constructie, sloopwerken, het plaatsen van een omheining, de ophoging van een perceel,… Voor sommige werkzaamheden is een melding bij de gemeente voldoende. Informatie over de procedures, voorwaarden, formulieren…vind je op de website van de Vlaamse overheid

De aanvraagprocedure is enkele jaren geleden gemoderniseerd, er kan heel veel online aangevraagd worden.

Lees er alles over in onze blog: 


omgevingsvergunning

Wanneer moet je een architect inschakelen?

Heb je een vergunning nodig voor je nieuwbouw of verbouwing? Dan is de medewerking van een architect in principe ook verplicht. Voor kleinere werken (met een eenvoudig bouwdossier) en voor werken die weinig met bouwen te maken hebben (vellen van een boom) heb je vaak geen architect nodig. Wijzigt de stabiliteit of het architectonisch karakter van het gebouw? Of plan je een volume-uitbreiding? Dan ben je verplicht om een architect in te schakelen.

Maar ook als het niet moet, is het zinvol om een architect in te schakelen. Een architect is immers de bouwspecialist bij uitstek, maak dus gebruik van deze expertise om van zowel op praktisch, estetisch als technisch gebied de beste oplossing op maat van jouw project te realiseren. 

Ook is de manier van samenwerken met je architect een belangrijke keuze: de verloopt heel anders als je sleutel-de-deur bouwt of van in het begin met je eigen architect in zee gaat. Lees er alles over in onze blog: 



Nadelige gevolgen?

Doe je geen beroep op een architect terwijl het wettelijk verplicht is? Dan riskeer je een vervolging en een geldboete. Heb je dan ook de pech dat de aannemer de werken niet correct uitvoert? Dan kan je geen beroep doen op een schadevergoeding als blijkt dat je architect de fout had kunnen voorkomen tijdens zijn (verplichte) controle.

Vragen? Contacteer ons en we kijken samen of een architect moet of wil inschakelen. Klik hier


Meer items Heb ik een architect nodig?

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x