Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Bouwen of verbouwen; welke formule kiezen?

Het is beslist: die lang geplande verbouwing of die nieuwe woning wordt een feit!

Je ging naar bouwbeurzen en Open Huis-dagen, je spendeerde avonden op het internet op zoek naar informatie, je vroeg familie en vrienden de oren van het hoofd over hun bouwavonturen; kortom: je bent er helemaal klaar voor.

Als je die zoektocht grondig hebt uitgevoerd, dan weet je dat er ruwweg twee manieren zijn om je droom te realiseren: ofwel leg je jouw project in handen van een bouwfirma  en kies je je woning uit een reeks standaard modellen (de zogenaamde sleutel op de deur formule), ofwel klop je aan bij een architect voor een project op maat. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van elke methode? Hoe kies je wat best bij jou past?


Een eerste belangrijke vraag is of je je kan vinden in een standaard oplossing, met een eerder beperkte keuze aan materialen en mogelijkheden. Bij een bouwfirma krijg je vaak al bij het eerste contact een concreet voorstel, waar concrete materiaalkeuzes aan gekoppeld zijn. Fijn als dit helemaal bij jou past, maar best lastig als je – deels of volledig - toch een meer persoonlijke oplossing wil. Als je via een bouwfirma bouwt, word je vaak ook architect voorgesteld door de firma zelf. Ook al lijkt dit op het eerste zicht een logische en budgetvriendelijke oplossing, bedenk wel dat een onafhankelijk architect van jouw keuze nog altijd de beste garantie biedt om jouw dromen waar te maken.

Als je bij een architect aanklopt met je bouwdromen, dan gaat deze hiermee aan de slag om een zeer persoonlijk antwoord te formuleren: je voorstel wordt volledig à la carte uitgewerkt zowel qua bouwstijl als qua materialen als qua budget. Je architect is iemand die dankzij kennis en ervaring een meerwaarde kan betekenen voor elk project. De tips die je van je architect krijgt, zijn van onschatbare waarde voor je woonkwaliteit en voor je budget!

Maar wat als je weinig tijd of zin hebt om je hele project samen met je architect op te volgen? Je kan dan overwegen om je architect een mandaat te geven om voor jouw rekening je bouwproject te realiseren. Sommige architecten volgden hiervoor een bijkomende opleiding en kunnen je in dit geval zelfs een prijs- en termijnsgarantie voor je project aanbieden.

Zo’n all-in benadering is de dag van vandaag zeker het overwegen waard: met alle regelgeving rond energieprestatie, veiligheidscoordinatie, ventilatieverslaggevingen, keuringen allerhande,... is het een geruststellende gedachte dat je dit in volle vertrouwen aan je architect als bouwprofessional kan toevertrouwen.

Meer info?  Klik hier


Meer items Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x