Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Bouwen of verbouwen; welke formule kiezen?

Het is beslist: die lang geplande verbouwing of die nieuwe woning wordt een feit!

Je ging naar bouwbeurzen en Open Huis-dagen, je spendeerde avonden op het internet op zoek naar informatie, je vroeg familie en vrienden de oren van het hoofd over hun bouwavonturen; kortom: je bent er helemaal klaar voor.

Als je die zoektocht grondig hebt uitgevoerd, dan weet je dat er ruwweg twee manieren zijn om je droom te realiseren: ofwel leg je jouw project in handen van een bouwfirma  en kies je je woning uit een reeks standaard modellen (de zogenaamde sleutel op de deur formule), ofwel klop je aan bij een architect voor een project op maat. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van elke methode? Hoe kies je wat best bij jou past?


Een eerste belangrijke vraag is of je je kan vinden in een standaard oplossing, met een eerder beperkte keuze aan materialen en mogelijkheden. Bij een bouwfirma krijg je vaak al bij het eerste contact een concreet voorstel , waar concrete materiaalkeuzes aan gekoppeld zijn. Fijn als dit helemaal bij jou past, maar best lastig als je – deels of volledig - toch een meer persoonlijke oplossing wil. Als je via een bouwfirma bouwt, word je vaak ook architect voorgesteld door de firma zelf. Ook al lijkt dit op het eerste zicht een logische en budgetvriendelijke oplossing, bedenk wel dat een onafhankelijk architect van jouw keuze nog altijd de beste garantie biedt om jouw dromen waar te maken.

Als je bij een architect aanklopt met je bouwdromen, dan gaat deze hiermee aan de slag om een zeer persoonlijk antwoord te formuleren: je voorstel wordt volledig à la carte uitgewerkt zowel qua bouwstijl als qua materialen als qua budget. Je architect is iemand die dankzij kennis en ervaring een meerwaarde kan betekenen voor elk project. De tips die je van je architect krijgt, zijn van onschatbare waarde voor je woonkwaliteit en voor je budget!

Maar wat als je weinig tijd of zin hebt om je hele project samen met je architect op te volgen? Je kan dan overwegen om je architect een mandaat te geven om voor jouw rekening je bouwproject te realiseren. Sommige architecten volgden hiervoor een bijkomende opleiding en kunnen je in dit geval zelfs een prijs- en termijnsgarantie voor je project aanbieden.

Zo’n all-in benadering is de dag van vandaag zeker het overwegen waard: met alle regelgeving rond energieprestatie, veiligheidscoordinatie, ventilatieverslaggevingen, keuringen allerhande,... is het een geruststellende gedachte dat je dit in volle vertrouwen aan je architect als bouwprofessional kan toevertrouwen.

Meer info?  Klik hier


,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x