Alles over de omgevingsvergunning

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Heb je bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enige tijd de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jpuw project. Het is ingewikkelde materie, maar hieronder geven wij je in een notendop een overzicht van de belangrijkste zaken waar je rekening mee dient te houden.


Wat is er veranderd?

Heel veel en toch ook niet: de nieuwe omgevingsvergunning vervangt en verenigt de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning. De aanvragen worden digitaal ingediend bij één loket, het Omgevingsloket, waarna indien nodig één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. De inhoud van de voordien aparte vergunningen blijft in het nieuwe systeem grotendeels behouden, alleen maakt de digitale manier van werken de procedure eenvoudiger, sneller en efficiënter.

Bovendien is er nu de mogelijkheid om uw aanvraag tijdens de stedenbouwkundige procedure nog aan te vullen of te wijzigen, zodat er wordt vermeden dat elk probleem tot het heropstarten van de procedure leidt. Is je project wat groter en ingewikkelder, dan kan je de overheid vragen om een projectvergadering te organiseren, zodat vermeden kan worden dat de adviezen van de verschillende raadgevende instanties (brandweer, Bos en Groen, Monumentenzorg,...)  elkaar tegenspreken. 

Wat is er gebleven?

Voor een grondige verbouwing van een bestaand gebouw of het bouwen van een nieuw gebouw heb je, zoals voorheen, altijd een omgevingsvergunning nodig. Voor andere werken aan en rond de woning kan een vergunningsplicht, meldingsplicht of een vrijstelling gelden. 

In principe geldt de meldingsplicht voor kleine werken aan de woning, zoals de aanbouw van een garage of veranda met een maximale oppervlakte van in totaal 40 vierkante meter. Je moet er rekening mee houden dat de oppervlakte van vroeger geplaatste kleine bouwwerken meetelt in de totaalberekening van die 40 vierkante meter. Gaan er geen stabiliteitsingrepen gepaard met uw werken? Dan hoef je voor jouw melding geen beroep te doen op een architect, maar kan je via de online procedure op het Omgevingsloket zelf de werken melden. Heb je na 30 dagen geen tegenbericht ontvangen, dan kan je de werken starten.

Soms kunnen de hierboven aangehaalde werken zelfs vrijgesteld zijn van stedenbouwkundige vergunning. Ook voor het realiseren van niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv. terras, zwembad, vijver, … geldt in principe een vrijstelling

Maar opgelet: vrijstelling en melding kunnen slechts onder een aantal voorwaarden en zijn sterk afhankelijk van de specifieke voorschriften en plannen van toepassing op uw perceel.

Doe daarom altijd eerst navraag op de stedenbouwkundige dienst van de gemeente.

Je wil het grondig aanpakken?

Ook al kan je eventueel een (deel van) uw vergunning zelf aanvragen, het opstellen van een doordacht voorstel samen met de nodige plannen en documenten vraagt toch de nodige grafische, ontwerpmatige en bouwkundige kennis.  Een goed opgesteld en volledig dossier verhoogt je slaagkansen op een vlotte vergunning. Ook inhoudelijke onderhandelingen met de stedenbouwkundige dienst worden best met de nodige kennis ter zake gevoerd. En wat met de uitvoering van je project: ga je zelf op zoek naar aannemers om de werken uit te voeren en ben je technisch voldoende onderlegd om de werken op te volgen? Als specialist terzake kan een architect je in al deze stappen bijstaan, en zo samen met jou de vergunning van uw droomproject realiseren.

Wil je graag weten wat wij voor jouw project als architect kunnen betekenen?  Klik hier

Meer nieuws Alles over de omgevingsvergunning

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x