Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning en geregeld de immo-sites raadpleegt, dan kom je ze vaak tegen: die oubollige, al dan niet fermette-achtige woningen van minstens 30 jaar geleden, volledig uitgeleefd, donker, opgedeeld in hokjes, zonder noemenswaardig contact met de tuin en met isolatie nauwelijks die naam waardig. Weeral niks voor mij, denk je dan…  Maar misschien loont het wel de moeite om wat verder te denken en een total-make over te overwegen.


Op de locaties waar je dergelijke woningen vindt, zijn meestal zo goed als geen bouwgronden meer beschikbaar. Als de locatie je bevalt, is dat alvast een eerste reden om een grondige verbouwing oftwewel total-make over te overwegen.

Ook de tuin van een dergelijke woning is meestal (aanzienlijk) groter dan de tuinen die in nieuwe verkavelingen aangeboden worden, wat meteen reden nummer twee is.

Voor reden nummer drie heb je wat inlevingsvermogen nodig: beeld je even in dat de hokjes verdwenen zijn en er licht binnenstroomt tot in het hart van de woning. En dat je volop zicht hebt op je ruime tuin… Dan zou dat oude ding na verbouwing best wel eens je droomwoning kunnen worden. 

Dat betekent natuurlijk wel dat je de zaken grondig moet aanpakken. Weg met dat hellend dak, die oude gevelsteen, die oude ramen, alle technieken vernieuwen, alles volledig opnieuw isoleren,…  Je koopt eigenlijk een onvoltooid geheel van ruwe muren, vloeren en dak waar je na verbouwing jouw droom op overzet.


Veel werk,zo'n total-make over, denk je dan. Misschien toch beter geen verbouwing maar een nieuwbouw?

Bedenk dan even dat je (als je minstens 50% van het bestaande geheel behoud) voor een verbouwing slechts 6% BTW betaald en geen 21%. Dat is maar liefst 15% meer budget voor de werken zelf.

Lees hier alles over de premies en voorwaarden waar je een beroep kan op doen

Als de bestaande structuur van de woning dan nog eens degelijk is en je grotendeels hierop kan verderwerken, hoef je bovendien geen kosten meer voor de ruwbouw te doen. En als dat nodig is, kan een (beperkte) uitbreiding de ontbrekende m2 aanvullen.


Wij zijn alvast helemaal fan van zo’n total-make over!

Voor  meer informatie en een virtueel bezoek aan onze total-make over te Veltem-Beisem tijdens de openhuizendag van "Mijn Thuis op Maat"  









Meer items Waarom een

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x