Een warmtepomp voor iedereen?

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. Volgens cijfers van het consortium Infowarmtepomp.be steeg de verkoop het laatste jaar met meer dan 20% en zijn er voor het eerst meer dan 78.000 stuks verkocht. Maar is een dit ook voor u een goede oplossing?

Eerst en vooral: wat is een warmtepomp? Volgens het groene woordenboekje is een warmtepomp een apparaat dat warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem gebruikt om een gebouw te verwarmen en van warm water te voorzien. Het is een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele systemen. De pomp werkt op elektriciteit en kan de temperatuur van de omgevingswarmte verhogen door middel van natuurkundige processen zoals verdampen en condenseren. De werking van het systeem wordt vaak voorgesteld als een omgekeerde koelkast.

De kunst bestaat erin om ervoor te zorgen dat elke verbruikte kilowattuur aan elektriciteit, meerdere kilowattuur aan warmte oplevert. De verhouding tussen beide levert het rendement of de zogenaamde COP (coefficient of performance) van de warmtepomp. Deze COP varieert in functie van de bron waaruit warmte wordt onttrokken, maar ook met de seizoenen. Om een goed rendement te behalen, is het belangrijk dat het verschil tussen de temperatuur van de bron en de gevraagde binnentemperatuur zo laag mogelijk ligt.

Daarom is het zinloos een warmtepomp te plaatsen in een slecht geïsoleerde en weinig luchtdichte woning, de pomp zal immers veel warmtevraag moeten genereren waardoor het rendement, zeker in koude periodes, sterk afneemt. Elke geleverde eenheid elektriciteit komt dan in het slechtste geval overeen met één geproduceerde eenheid warmte waardoor u eigenlijk elektrisch aan het verwarmen bent.

Ook het afgiftesysteem in uw binnenruimte is van belang. Standaard werken klassieke radiatoren op een hoge afgiftetemperatuur, wat terug nefast is voor het rendement van een warmtepomp. Vloerverwarming, convectoren of aangepaste lage-temperatuurs-radiatoren zijn daarom een must.

Het overschakelen op een warmtepomp doet u dus best niet ondoordacht. Is uw woning reeds (zeer) goed geïsoleerd en is uw afgiftesysteem berekend op lage temperaturen? Dan bent u een ideale kandidaat voor een warmtepomp.

Is dat niet het geval? Denk dan even verder en bekijk het installeren van een warmtepomp als de ideale gelegenheid om uw woning op alle vlakken energetisch te optimaliseren.

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over jouw specifieke project?   klik hier

,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x