Een warmtepomp voor iedereen?

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. Volgens cijfers van het consortium Infowarmtepomp.be steeg de verkoop het laatste jaar met meer dan 20% en zijn er voor het eerst meer dan 78.000 stuks verkocht. Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Eerst en vooral: wat is een warmtepomp? Volgens het groene woordenboekje is een warmtepomp een apparaat dat warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem gebruikt om een gebouw te verwarmen en van warm water te voorzien. Het is een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele systemen. De pomp werkt op elektriciteit en kan de temperatuur van de omgevingswarmte verhogen door middel van natuurkundige processen zoals verdampen en condenseren. De werking van het systeem wordt vaak voorgesteld als een omgekeerde koelkast.

De kunst bestaat erin om ervoor te zorgen dat elke verbruikte kilowattuur aan elektriciteit, meerdere kilowattuur aan warmte oplevert. De verhouding tussen beide levert het rendement of de zogenaamde COP (coefficient of performance) van de warmtepomp. Deze COP varieert in functie van de bron waaruit warmte wordt onttrokken, maar ook met de seizoenen. Om een goed rendement te behalen, is het belangrijk dat het verschil tussen de temperatuur van de bron en de gevraagde binnentemperatuur zo laag mogelijk ligt.

Daarom is het zinloos een warmtepomp te plaatsen in een slecht geïsoleerde en weinig luchtdichte woning, de pomp zal immers veel warmtevraag moeten genereren waardoor het rendement, zeker in koude periodes, sterk afneemt. Elke geleverde eenheid elektriciteit komt dan in het slechtste geval overeen met één geproduceerde eenheid warmte waardoor je eigenlijk elektrisch aan het verwarmen bent.

Ook het afgiftesysteem in de binnenruimte is van belang. Standaard werken klassieke radiatoren op een hoge afgiftetemperatuur, wat terug nefast is voor het rendement van een warmtepomp. Vloerverwarming, convectoren of aangepaste lage-temperatuurs-radiatoren zijn daarom een must.

Het overschakelen op een warmtepomp doe je dus best niet ondoordacht. Is je woning reeds (zeer) goed geïsoleerd en is uw afgiftesysteem berekend op lage temperaturen? Dan bent je een ideale kandidaat voor een warmtepomp.

Is dat niet het geval? Denk dan even verder en bekijk het installeren van een warmtepomp als de ideale gelegenheid om jouw woning op alle vlakken energetisch te optimaliseren en - waarom niet- ook praktisch en estetisch naar een hoger niveau te tillen


Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over jouw specifieke project?   klik hier

Meer items Een warmtepomp voor iedereen?

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x