Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Energiezuinig (ver)bouwen: regelgeving en praktische tips

Als je bouw- of verbouwplannen hebt, ben je ze vast al tegengekomen: EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN: heel wat afkortingen die soms voor verwarring zorgen. Wat betekenen ze nu juist en wanneer moet je er rekening mee houden?

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde energiezuinige normen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’.

De EPB-eisen hangen af van de bestemming van het gebouw (wonen, winkels, kantoor, ...); de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie, ...) en het jaar van de aanvraag. Immers, om de paar jaren worden de eisen strenger. Vanaf 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen BEN zijn, wat staat voor ‘bijna-energieneutraal’.

Een handig hulpmiddel waarmee je zelf kan de verplichtingen voor jouw project kan nakijken is de online EPB-wegwijzer (https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/wegwijzer). Door meerdere specifieke gegevens in te vullen, kom je te weten of je EPB-plichtig bent en op welke vlakken jouw bouwproject aan de EPB-eisen moet voldoen.

Nu je dus weet welk K-, E-, of S-peil u moet bereiken, komt het erop aan dit op een doordachte manier in te vullen. 

De eerste stap is altijd: zo goed mogelijk isoleren! De isolatie bevindt zich immers zo goed als altijd in de afgewerkte buitenschil van het gebouw, en die zal je na ingebruikname van het gebouw niet meer eenvoudig kunnen aanpassen. Investeer dus vanaf dag één in een correcte en efficiënte isolatie, hiermee is je K-peil direct in orde

Sinds begin 2018 is voor nieuwbouwwoningen het K-peil vervangen door het S-peil, waarbij naast de isolatie ook het ontwerp van het gebouw een rol speelt. Zo zal een compact opgebouwde woning met dezelfde isolatiematerialen een beter S-peil behalen dan een woning met veel uitsprongen of oversteken. Met de glasoppervlaktes op het Zuiden of op het Westen overdrijf je best niet, zo houdt je de oververhitting onder controle en kan je duurdere zonweringsoplossingen vermijden.

Om tenslotte je E-peil te optimaliseren, zal je niet alleen goed moeten isoleren, compact bouwen en de oververhitting beperken, hier zijn ook de technieken onder de vorm van uw verwarmings- en ventilatieinstallatie bij betrokken. Weet dat, als je met een beperkt budget zit, er degelijke oplossingen bestaan zonder dat je voor de laatste nieuwe snufjes hoeft te kiezen. 

Als kers op de taart – en een verplichting bij nieuwbouw – kan je ook nog opteren voor hernieuwbare energie, onder de vorm van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen.

Je merkt het: het hele EPB-verhaal is een complexe puzzel van factoren die mekaar beïnvloeden en ook steeds meer impact hebben op het ontwerp van uw gebouw. 

Wil je graag meer info over de gevolgen van energiezuinig (ver)bouwen voor uw project? Klik hier

Meer items Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x