18 maart 2024

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

blogartikel geschreven door Karin Kieden/Tremelo

Het bouwen of verbouwen van een woning lijkt vandaag een droom die met de huidige stand van zaken op de vastgoedmarkt en in de bouwsector, niet altijd gemakkelijk te verwezenlijken is. Externe factoren zoals schaarste aan bouwgrond, inflatie, stijgende rentetarieven op hypothecaire leningen en steeds strengere bouwvoorschriften maken het bouwproces duurder dan ooit tevoren. Tel daarbij op dat premies en subsidies gestaag worden afgebouwd, en het wordt duidelijk dat (ver)bouwen een kostbare aangelegenheid is geworden.

Hoewel sommige externe factoren buiten jouw controle liggen, zijn er toch manieren om de kosten te beheersen en de droom van een eigen huis binnen bereik te houden. Het is belangrijk om slimme keuzes te maken, zowel op projectniveau als bij de uitvoering ervan.

Externe factoren om te bouwen binnen budget zijn weinig beïnvloedbaar

  1. Schaarse bouwgrond en strengere bouwvoorschriften: Het vinden van een geschikte bouwlocatie wordt steeds uitdagender, en de voorschriften waaraan projecten moeten voldoen worden steeds strenger. Het is daarom essentieel om goed onderzoek te doen en tijdig professioneel advies in te winnen om mogelijke obstakels te identificeren. Hoe vind ik een goede architect2. Inflatie en stijgende rentetarieven: De kosten voor materialen en arbeid stijgen gestaag door inflatie, wat de totale bouwkosten verhoogt. Bovendien kunnen stijgende rentetarieven op hypothecaire leningen het budget verder onder druk zetten. Het is verstandig om de financiële aspecten goed te plannen en rekening te houden met mogelijke rentestijgingen.

  2. Afbouw van premies en subsidies: Hoewel financiële steun in de vorm van premies en subsidies voor (ver)bouwprojecten kan helpen bij het verlichten van de kosten, worden deze steeds meer afgebouwd. Het is daarom raadzaam om alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken en flexibel te zijn in het budgetteren.

Projectfactoren om te bouwen binnen budget hebben wel een grote impact

  1. Sloop en heropbouw: In sommige gevallen kan sloop en heropbouw voordeliger zijn dan nieuwbouw, vooral gezien de lagere BTW-tarieven die van toepassing kunnen zijn. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en te kiezen voor de meest kostenefficiënte optie zodat je kan bouwen binnen budget De voorwaarden voor sloop en heropbouw aan 6% BTW vind je hier 

  2. Koop geen kat in een zak: Het is essentieel om het juiste pand voor de juiste invulling te kiezen, rekening houdend met factoren zoals ligging, oppervlakte, oriëntatie en bouwbaarheid. Het uitvoeren van grondig onderzoek en het inschakelen van professioneel advies kan helpen om onaangename verrassingen te voorkomen en te bouwen binnen budget.


  3. Verbouw niet meer maar ook niet minder dan nodig: Kleine ingrepen met maximale impact kunnen kosten besparen en tegelijkertijd de waarde van de woning verhogen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over de benodigde renovaties en alleen te investeren in wat echt nodig is.

  4. Steek zelf de handen uit de mouwen: Door zelf bepaalde taken uit te voeren, zoals afbraakwerkzaamheden, kunnen kosten worden bespaard. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn over de eigen vaardigheden en om voor complexere taken professionals in te huren.

  5. Investeer in energie-efficiëntie: Het isoleren van de bouwschil en het gebruik van energiezuinige verwarmingssystemen kunnen op lange termijn kosten besparen en de ecologische voetafdruk verkleinen. Het is belangrijk om te investeren in duurzame oplossingen die op lange termijn rendabel zijn.

Kortom, hoewel (ver)bouwen ongetwijfeld een kostbare onderneming is, zijn er toch manieren om de kosten te beheersen en binnen het budget te blijven. Door slimme keuzes te maken, tijdig en gericht professioneel advies in te winnen en flexibel te zijn in de planning, kan de droom van een eigen huis werkelijkheid worden zonder financieel overbelast te raken. Met de juiste aanpak en een goed doordacht plan kan (ver)bouwen een lonende investering zijn voor de toekomst.


Meer items

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x