Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

blogartikel geschreven door Karin Kieden

In ons land krijgt wie een woning afbreekt en heropbouwt nu ook buiten de 13 stedelijke kernen van de federale overheid een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. Een besparing van 15% op je budget, zo kan er eindelijk iets gebeuren met de vele relatief oude woningen die energetisch in erg slechte staat zijn


Ben je eigenaar van een woning en ben je bereid uw woning af te breken en te vervangen door een energie-efficiëntere nieuwbouw, dan kan je aanspraak kan maken op een premie onder de vorm van het verlaagd BTW-tarief voor sloop en heropbouw. 

Betekent dit nu dat alle verouderde woningen beter worden afgebroken in plaats van gerenoveerd? Omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, blijft dat voor elk specifiek geval wikken en wegen. Zo kan het zijn dat je, omwille van de stedenbouwkundige voorschriften, na afbraak van de woning niet langer hetzelfde volume op dezelfde plaats mag heropbouwen. En hoe grondig moet de woning verbouwd worden om aan jouw eisen te voldoen? Is de woning structureel nog in orde? En hoe ingrijpend zijn de noodzakelijke ingrepen die je op energetisch gebied moet of wil voorzien? En weegt het verschil van 15% dat je uitspaart in de BTW op tegen dat van andere premie die je krijgt bij renovatie?

niemand twijfelt eraan dat sloop hier de beste oplossing is

Bij het zoeken naar een antwoord op deze vragen, mag je zeker niet over één nacht ijs gaan. Een grondige en professioneel uitgevoerde screening van de bestaande woning en de heropbouwmogelijkheden is zeker een must, pas dan kan je met kennis van zaken besluiten of de premie een goede zaak is of niet.

Wil je naar aanleiding van deze blog meer informatie over jouw project?  Klik hier

Meer items Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x