Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

 Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk.  Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

 Traditioneel


 Laten we beginnen met de klassieke “baksteen”. Hier kies je voor een ruim ingeburgerde manier van bouwen, waarmee veel aannemers vertrouwd zijn. De muren worden gemetseld, de vloeren zijn in beton. De thermische isolatie van het geheel gebeurt aan de buitenzijde, je ruwbouw wordt als het ware helemaal ingepakt in een warme trui. Het levert je een stabiele constructie op met een lange levensduur, goede akoestische prestaties en relatief kleine temperatuurschommelingen in de ruimtes. Ze is wel zwaar, waardoor op sommige gronden een aangepaste (duurdere) fundering nodig kan zijn.

 Beton


 Dit is eigenlijk een variante op de traditionele methode, in de zin dat niet alleen de vloeren maar ook de muren volledig in beton worden voorzien. Dit heeft alle voor- en nadelen van de traditionele manier van bouwen, maar laat gemakkelijker een spectaculaire vormgeving toe, wat meestal wel iets duurder is. Aanpassingen doen aan deze monolitische constructie zijn wel moeilijker en duurder.

 Houtskeletbouw


 Als je met hout bouwt, dan heb je,  in tegenstelling tot de voorgaande methodes, een lichte constructie. Dat kan een voordeel zijn als je op minder draagkrachtige grond bouwt, je hoeft dan waarschijnlijk geen zwaardere funderingen te voorzien. Bij deze methode wordt ook vaak met prefabricatie gewerkt, waardoor de werftijd ingekort kan worden. Niets dan voordelen? Toch even opletten met de warmtebuffering, je huis heeft immers geen massa om warmte in op te slaan en zal dus zelf heel snel (te) warm aanvoelen. Een ook akoestische isolatie is een punt waar je bij een houten constructie de nodige aandacht moet aan besteden.

 Staalbouw


 Staalbouw komt vaak voor bij industriële gebouwen, in de woningbouw moet je gewonnen zijn voor de industriële look als je hiervoor kiest. Als je volop deze kaart trekt, kan het een goedkopere oplossing zijn. Spijtig genoeg zijn de meeste gemeentes niet zo gelukkig met dat industriële uitzicht, en vormt dit vaak een obstakel om deze methode toe te passen

 Je merkt het al, er is keuze in overvloed en elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Bovendien worden in de praktijk vaak verschillende methodes met elkaar gecombineerd, zo zit er in bijna elke traditionele gemetste woning een deel beton- en/of staalconstructie. Wat je ook kiest, laat je vooraf degelijk adviseren zodat die baksteen niet op je maag blijft liggen.

 Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over jouw project? Klik hier

Meer items Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x