Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

blogartikel geschreven door Karin Kieden

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk.  Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

 Traditioneel


 Laten we beginnen met de klassieke “baksteen”. Hier kies je voor een ruim ingeburgerde manier van bouwen, waarmee veel aannemers vertrouwd zijn. De muren worden gemetseld, de vloeren zijn in beton. De thermische isolatie van het geheel gebeurt aan de buitenzijde, je ruwbouw wordt als het ware helemaal ingepakt in een warme trui. Het levert je een stabiele constructie op met een lange levensduur, goede akoestische prestaties en relatief kleine temperatuurschommelingen in de ruimtes. Ze is wel zwaar, waardoor op sommige gronden een aangepaste (duurdere) fundering nodig kan zijn.

 Beton

 Dit is eigenlijk een variante op de traditionele methode, in de zin dat niet alleen de vloeren maar ook de muren volledig in beton worden voorzien. Dit heeft alle voor- en nadelen van de traditionele manier van bouwen, maar laat gemakkelijker een spectaculaire vormgeving toe, wat meestal wel iets duurder is. Aanpassingen doen aan deze monolitische constructie zijn wel moeilijker en duurder. Als je houdt van een industriële look, dan krijg je hier zichtbare betonwanden en -plafonds, indien gewenst zowel binnen als buiten. Aangezien het hier vaak over prefab elementen gaat, worden alle technieken op voorhand ingebouwd. Je moet hier dus tijdig over nadenken, maar moet er dan ook achteraf niet meer van wakker liggen.


 Houtskeletbouw


 Als je met hout bouwt, dan heb je, in tegenstelling tot de voorgaande methodes, een lichte constructie. Dat kan een voordeel zijn als je op minder draagkrachtige grond bouwt, je hoeft dan waarschijnlijk geen zwaardere funderingen te voorzien. Bij houtskeletbouw wordt ook vaak met prefabricatie gewerkt, waardoor de werftijd ingekort kan worden. Niets dan voordelen? Toch even opletten met de warmtebuffering, je huis heeft immers geen massa om warmte in op te slaan en zal dus zelf heel snel (te) warm aanvoelen. Een ook akoestische isolatie is een punt waar je bij een constructie als houtskeletbouw de nodige aandacht moet aan besteden.

 Staalbouw


 Staalbouw komt vaak voor bij industriële gebouwen, in de woningbouw moet je gewonnen zijn voor de industriële look als je hiervoor kiest. Als je volop deze kaart trekt, kan het een goedkopere oplossing zijn. Spijtig genoeg zijn de meeste gemeentes niet zo gelukkig met dat industriële uitzicht, en vormt dit vaak een obstakel om deze methode toe te passen

 Je merkt het al, er is keuze in overvloed en elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Bovendien worden in de praktijk vaak verschillende methodes met elkaar gecombineerd, zo zit er in bijna elke traditionele gemetste woning een deel beton- en/of staalconstructie. Wat je ook kiest, laat je vooraf degelijk adviseren zodat die baksteen niet op je maag blijft liggen.

 Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie over jouw project? Klik hier

Meer items Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

(Ver)Bouwen is duur… Hoe bouwen binnen budget?

Leer hoe je kosten beheerst en toch jouw droomhuis realiseert in ons blog! Ontdek slimme tips voor budgetvriendelijk (ver)bouwen. #BudgetBouwen #Droomhuis

18 maart 2024

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit voor iedereen een goede oplossing?

Slopen en herbouwen, het kan nog steeds aan 6% BTW, dat is dus een directe premie van 15%

Joepie, een premie van 15% door minder BTW te betalen! Maar moet u die oude woning nu zomaar afbreken en heropbouwen?

Alles over de omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds enkele jaren de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op jouw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Zie je door het bos de bomen nog?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x