Heb ik een architect nodig?

Heb ik een architect nodig?

Een bouwvergunning?

In principe heb je voor alle bouwwerken een bouwvergunning nodig. Wat zijn bouwwerken? Dat mag je ruim interpreteren: een nieuwe constructie, sloopwerken, het plaatsen van een omheining, de ophoging van een perceel,… Voor sommige werkzaamheden is een melding bij de gemeente voldoende. Informatie over de procedures, voorwaarden, formulieren…vind je steeds op de website van de Vlaamse overheid.

 

Wanneer moet je een architect inschakelen?

Heb je een vergunning nodig voor je (ver)bouwwerken? Dan is de medewerking van een architect in principe ook verplicht. Voor kleinere werken (met een eenvoudig bouwdossier) en voor werken die weinig met bouwen te maken hebben (vellen van een boom) heb je geen architect nodig. Wijzigt de stabiliteit of het architectonisch karakter van het gebouw? Of plan je een volume-uitbreiding? Dan ben je verplicht om een architect in te schakelen.

Maar ook als het niet moet, is het zinvol om een architect in te schakelen. Een architect is immers de bouwspecialist bij uitstek, maak dus gebruik van hun expertise wanneer je het karakter van je gebouw wil veranderen (bouwen van een veranda, plaatsen van dakramen of een dakuitbouw).

 

Nadelige gevolgen?

Doe je geen beroep op een architect terwijl het wettelijk verplicht is? Dan riskeer je een vervolging en een geldboete. Heb je dan ook de pech dat de aannemer de werken niet correct uitvoert? Dan kan je geen beroep doen op een schadevergoeding als blijkt dat je architect de fout had kunnen voorkomen tijdens zijn (verplichte) controle.

Vragen? Contacteer ons en we kijken samen of een architect moet of wil inschakelen. Klik hier

,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x