Update: Vlaamse premie voor sloop en herbouw in 2019 blijft ook in 2020 nog van toepassing

In ons land krijgt wie een woning afbreekt en heropbouwt in één van de 13 stedelijke kernen, reeds lang van de federale overheid een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. De Vlaamse regering wou dit graag uitbreiden naar heel Vlaanderen, maar de strikte Europese regelgeving stak stokken in de wielen. Vlaanderen heeft nu het heft in eigen handen genomen en geeft wie geen recht heeft op het verlaagd BTW-tarief, een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting. Zo kan er eindelijk iets gebeuren met de vele relatief oude woningen die energetisch in erg slechte staat zijn.


Bent u eigenaar van een woning waarvoor u geen aanspraak kan maken op het verlaagd BTW-tarief en bent u bereid uw woning af te breken en te vervangen door een energie-efficiëntere nieuwbouw, dan kan u vanaf nu een forfaitaire premie krijgen van 7.500 euro. Aan de premie zijn natuurlijk enkele voorwaarden verbonden. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019,  een omgevingsvergunning hebben aangevraagd voor sloop én heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op de zes procent BTW, maar ondertussen ook zij die in 2020 een aanvraag zullen indienen, kunnen de premie aanvragen. De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. De aanvraag gebeurt via een webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap die online beschikbaar is: https://www.energiesparen.be/slooppremie/aanvraag 

Betekent dit nu dat alle verouderde woningen beter worden afgebroken in plaats van gerenoveerd? Omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, blijft dat voor elk specifiek geval wikken en wegen. Zo kan het zijn dat u, omwille van de stedenbouwkundige voorschriften, na afbraak van de woning niet langer hetzelfde volume op dezelfde plaats mag heropbouwen. En hoe grondig moet de woning verbouwd worden om aan uw eisen te voldoen? Is de woning structureel nog in orde? En hoe ingrijpend zijn de noodzakelijke ingrepen die u op energetisch gebied moet of wil voorzien?

Bij het zoeken naar een antwoord op deze vragen, mag u zeker niet over één nacht ijs gaan. Een grondige en professioneel uitgevoerde screening van de bestaande woning en de heropbouwmogelijkheden is zeker een must, pas dan kan u met kennis van zaken besluiten of de premie voor u een goede zaak is of niet.

Wil je naar aanleiding van deze blog meer informatie over jouw project?  Klik hier

Meer items Update: Vlaamse premie voor sloop en herbouw in 2019 blijft ook in 2020 nog van toepassing

Onze deelname aan de virtuele editie van de openhuizendag “Mijn Thuis op Maat -2020”

Verbouwing van fermette naar villa van de toekomst

Waarom een "total-make over"-verbouwing het overwegen waard is

Sommige woningen lijken een verbouwing niet waard. Donker, zonder contact naar de tuin, slecht geïsoleerd,... Wat valt daar nog van te maken?

Hoe vind ik een goede architect?

Iemand uit je buurt? Een groot architectenbureau of een bewust kleinschalige aanpak? Kies voor een architect waar het mee ‘klikt’! Je gaat immers voor een lange periode met elkaar in zee.

Heb ik een architect nodig?

Je gaat bouwen of verbouwen! Heb je dan altijd een vergunning en een architect nodig?

Bouw je nu best traditioneel, in beton, met houtskeletbouw of met staalbouw?

Heb jij ook de spreekwoordelijke “baksteen in de maag” en wil je graag bouwen of verbouwen? Dat wil nog niet zeggen dat je dan letterlijk bakstenen hoeft te gebruiken, er zijn vandaag immers verschillende bouwmethodes mogelijk. Welke methode best is voor jouw project, hangt af niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Je dient ook rekening te houden met de bouwvoorschriften, de kostprijs, de kenmerken van de bouwgrond en het wooncomfort. Elke methode heeft voor- en nadelen, ik som ze even op zodat jij een keuze kan maken.

Een warmtepomp voor iedereen?

Het plaatsen van warmtepompen zit de laatste tijd duidelijk in de lift. . Maar is dit ook voor u een goede oplossing?

Alles over de nieuwe omgevingsvergunning

Hebt u bouw- of verbouwplannen? Weet dan dat sinds 1 januari van dit jaar de aanvraagprocedure werd gewijzigd, wat mogelijk impact kan hebben op uw project.

Welke bouwformule kiezen: sleutel op de deur of architect?

Ga je best in zee met een bouwfirma of een architect om jouw droomproject te realiseren? Of kies je voor een unieke formule die het beste van beide combineert?

Energiezuinig (ver)bouwen: wat is dat?

EPB, K-peil, S-peil, E-peil, R-waarden, BEN,... Ziet u door het bos de bomen nog?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x